Chleb

Okładka książki Chleb Tomasz Deker
Okładka książki Chleb
Tomasz Deker Wydawnictwo: Burda Publishing Polska kulinaria, przepisy kulinarne
200 str. 3 godz. 20 min.
Kategoria:
kulinaria, przepisy kulinarne
Wydawnictwo:
Burda Publishing Polska
Data wydania:
2018-01-17
Data 1. wyd. pol.:
2018-01-17
Liczba stron:
200
Czas czytania
3 godz. 20 min.
Język:
polski
ISBN:
9788380533035
Tagi:
chleb pieczywo domowy wypiek przepisy gotowanie cukiernik piekarz piekarnia
Średnia ocen

6,6 6,6 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Okładka książki Lekcje smaków. 14 szefów kuchni i cukierni Piotr Chylarecki, Tomasz Deker, Wojciech Dembowski, Patryk Dziamski, Mariusz Gachewicz, Krzysztof Gawlik, Jacek Kempa, Michał Kuter, Andrzej Ławniczak, Tomasz Milewski, Jerzy Pasikowski, Krzysztof Szulborski, Wiesław Szymczak, Dariusz Zahorański
Ocena 10,0
Lekcje smaków.... Piotr Chylarecki, T...

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
6,6 / 10
10 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
1
1

Na półkach:

Nie dość, że książka jest kiepskim przedrukiem przepisów Hamelmana, to jeszcze są w niej błędy. Proces przygotowania ciasta chlebowego jest opisany w tak pobieżny i zdawkowy sposób, że szczerze wątpię, aby osoby początkujące były w stanie upiec cokolwiek posługując się tymi wskazówkami. Autor nie wyjaśnia pojęć, którymi posługuje się w książce. Co to jest np. mąka wysokoglutenowa? Jak to wyglada? Gdzie to kupić?
Bardzo zła książka. Wstyd panie Deker. Pieniądze w życiu to nie wszystko.

Nie dość, że książka jest kiepskim przedrukiem przepisów Hamelmana, to jeszcze są w niej błędy. Proces przygotowania ciasta chlebowego jest opisany w tak pobieżny i zdawkowy sposób, że szczerze wątpię, aby osoby początkujące były w stanie upiec cokolwiek posługując się tymi wskazówkami. Autor nie wyjaśnia pojęć, którymi posługuje się w książce. Co to jest np. mąka...

więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to

avatar
50
1

Na półkach:

Nie mogę ocenić tej książki ponieważ sa to w większości te same przepisy jak w książce „Chleb” Jeffreya Hamelmana. A ze książkę Jeffreya znam prawie na pamięć dlatego ze od kilku lat piekę chleby na podstawie przepisów w niej zawartych Pofatygowałam sie zeby sprawdzić większość przepisów i nawet nikt nie zadał sobie zbytnio trudu zeby wymieszać zamieszczone przepisy. Kartkowałam dwie ksiazki razem i jakim szokiem było ze jedyna zmiana składników skladala sie z dodania 5- 10 gram wody i mąki i to tez w nie wszystkich przepisach... Dziwie sie ze osoba tak medialna pozwoliła sobie na coś takiego... nawet tytuł jest ten sam... Rozczarowana jestem bardzo bo liczyłam na cos fajnego a dostałam.... No wlasnie to co dostalam. Była to moja pierwsza i ostatnia książka tego Pana...

Nie mogę ocenić tej książki ponieważ sa to w większości te same przepisy jak w książce „Chleb” Jeffreya Hamelmana. A ze książkę Jeffreya znam prawie na pamięć dlatego ze od kilku lat piekę chleby na podstawie przepisów w niej zawartych Pofatygowałam sie zeby sprawdzić większość przepisów i nawet nikt nie zadał sobie zbytnio trudu zeby wymieszać zamieszczone przepisy....

więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to

avatar
275
270

Na półkach:

Recenzja pochodzi z bloga http://blurppp.com/blog/tomasz-deker-chleb/

Czasy kiedy oczekiwanie wobec chleba ograniczały się do tego by go nie brakowały szczęśliwie minęły. Dziś chcemy, by chleb nie tylko był, ale by i był dobry. Tymczasem najczęściej zamiast uczciwego wypieku dostajemy albo przemysłową masówkę albo wręcz chleb opiekany z mrożonek. To też wiele osób piecze samemu w domu, i choć nie jest to trudne to i tak trzeba się tego nauczyć. Przy odrobinie można od babci, bo mamy już nie potrafią. Na szczęście są książki w tym niedawno wydana pozycja Tomasza Dekera pod jednoznacznym tytułem „Chleb”.
Książka jest właściwie kompendium wiedzy na temat domowego przygotowywania pieczywa. Zaczyna się od napisanego prostym, zrozumiałem jeżykiem opisu dziewięciu kroków jakie towarzyszą powstawaniu wypieku, tak w piekarni jak i w domu. Warto to szczegółowo przeczytać i przyswoić, bo wszystkie przepisy zawarte w dalszej części bazują właśnie na nich.
Opisy są krótkie i przybliżają techniki piekarnicze. Tłumaczą czym różnią się kolejne fermentacje jakim podlega ciasto. Jest o tym jak mieszać a potem dzielić, składać i formować ciasto. Wreszcie jak je piec. Słowem, żaden etap powstawania pieczywa nie został pominięty.
Kolejny rozdział, to przepis na zakwas i kilka uwag który pozwolą czytelnikowi zrozumieć jego role w powstawaniu chleba. Przy okazji dowiemy się takie procesy biochemiczne odbywają się podczas dojrzewania.
Wreszcie „Chleb” to i to na co Kubusie czekają najbardziej czyli przepisy. Każdy z nich jest rozpisany na 9 kroków, dokładnie takie jak przedstawiono to we wstępie. Dzięki takiej konstrukcji łatwo zauważyć, że różne typy pieczywa różnią się nie tyle składnikami co właśnie inna procedura przygotowania.
Same przepisy podzielono na pieczywa powstające na drożdżach i te na zakwasie a potem rozdzielono na pszenne i żytnie. Jest też rozdział zatytułowany „Pieczywo różne”, znajdziecie tam pieczywo słodkie i wytrawne ale z grup tych rzadszych. Jest przepis na bajgle, drożdżówki czy jagodzianki. Ba jest nawet klasyczne ciasto na pizze. Słowem ci dla których „chleb powszedni” to za mało też znajdą cos dla siebie.
Również przepisy na pieczywo na zakwasie i te na drożdżach obejmują zarówno popularne gatunki jak i te lekko udziwnione. Są również przepisy na modne obecnie prostokątne chleby z ziarnami, ciemne, razowe czy wysokobiałkowe. Słowem dla każdego coś miłego.
„Chleb” to pozycja obejmująca i podająca w spójnej skondensowanej a równocześnie jasnej i zrozumiałej formie komplet wiedzy potrzebnej by choćby w weekendy stać się piekarzem. Z doświadczenia wiem, że pewne techniki związane choćby ze składaniem ciasta na początku mogą się wydać trudne. Ale już przy trzeciej, czwartej próbie zwykle się udaje. Wiadomo, praktyka czyni mistrza.
Na uwagę zasługują też piękne fotografie ilustrujące przepisy, większość z nich wywołuje ślinotok. A jako, ze pewnie jak większość wybieram przepisy na podstawie ilustracji, to tez wybór jest trudny, za to samo obcowanie z książką bardzo przyjemne.
Jedyne czego mi odrobiną brakowało, to kilkuzdaniowe opisy typów pieczywa, ich pochodzenia, specyfiki, może jakiejś anegdoty czy podkreślenie specyfiki. Przede wszystkim jednak brakuje propozycji zastosowania. Że ten to do wędzonek, a ten lepiej smakuje z miodem, a ten z kolei długo zachowuje świeżość. To jedyny brak tej pozycji.
Namawiam was do samodzielnego przygotowywania pieczywa, i to nawet jak pierwsze próby nie będą super udane. U mnie udawało się uchwycić smak i aromat, ale z prezencja było kiepsko, a przynajmniej daleko od materiału ilustracyjnego. Kolejne próby zaczęły przynosić lepsze efekty, bo wiadomo praktyka. Nie miałem wcześniej dużego doświadczenia, raczej kilka nieudanych eksperymentów za sobą. Dopiero „Chleb” pozwolił mi podejść do tego bardziej metodycznie. Dowiedziałem się z niej jak zacząć, i już dziś wiem, że jest tam wystarczająco wiele przepisów by zapewnić mi inspiracje na jeszcze wiele tygodni. To też będę z tej pozycji jeszcze długo korzystał.
POLECAM również waszej uwadze.

Recenzja pochodzi z bloga http://blurppp.com/blog/tomasz-deker-chleb/

Czasy kiedy oczekiwanie wobec chleba ograniczały się do tego by go nie brakowały szczęśliwie minęły. Dziś chcemy, by chleb nie tylko był, ale by i był dobry. Tymczasem najczęściej zamiast uczciwego wypieku dostajemy albo przemysłową masówkę albo wręcz chleb opiekany z mrożonek. To też wiele osób piecze...

więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    23
  • Przeczytane
    16
  • Posiadam
    7
  • Kulinarne
    2
  • Chcę w prezencie
    2
  • W biblioteczce
    1
  • Podręczniki, słowniki itp.
    1
  • Rok 2020
    1
  • 2020
    1
  • Kulinarne refleksje
    1

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Chleb


Podobne książki

Przeczytaj także