Historia kuchni polowej. Na kulinarnym zapleczu armii świata. Od starożytności do współczesności
- Kategoria:
- historia
- Wydawnictwo:
- Wydawnictwo SBM
- Data wydania:
- 2024-03-05
- Data 1. wyd. pol.:
- 2024-03-05
- Liczba stron:
- 304
- Czas czytania
- 5 godz. 4 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788383481852
„Armia maszeruje na brzuchu” – w myśl znanej wojskowej sentencji autor wędruje przez stulecia wraz z wojskami walczącymi w największych wojennych kampaniach, bitwach i potyczkach. Prezentuje historię od kuchni – w dosłownym tego słowa znaczeniu – od starożytności po czasy II wojny światowej. W pełnych pasji opowieściach zdradza, co warzono w wojskowych kotłach, co można było znaleźć w żołnierskich menażkach i oczywiście czym to popijano, bo woda nie zawsze nadawała się do spożycia, zaś alkohol był nie tylko środkiem odurzającym dodającym animuszu, ale także często zamiennikiem jedzenia.
W kolejnych rozdziałach przeczytamy m.in., jak z problemami aprowizacyjnymi radzili sobie Grecy, Persowie, żołnierze Aleksandra Macedońskiego, średniowieczni rycerze i uczestnicy krucjat, wojska napoleońskie, powstańcy, legioniści Piłsudskiego, armie walczące podczas obydwu wojen światowych, a także jeńcy wojenni.
Autor, zaglądając na zaplecze armii, prezentuje zmaganiach logistyków, kwatermistrzów, markietanów, kucharzy i wielu innych osób zapewniających wikt żołnierzom. Swe opowieści okrasza licznymi ciekawostkami, anegdotami, zaskakującymi faktami, a niekiedy mrożącymi krew w żyłach szczegółami.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 17
- 4
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
Cytaty
Bądź pierwszy
Dodaj cytat z książki Historia kuchni polowej. Na kulinarnym zapleczu armii świata. Od starożytności do współczesności
Dodaj cytat
OPINIE i DYSKUSJE
Książka przedstawia historię kuchni od starożytności, aż po czasy II wojny światowej.
W trakcie czytania dowiemy się, co warzono w wojskowych kotłach, co można było znaleźć w żołnierskich menażkach, a także czym popijano jedzenie.
Kolejne rozdziały wyjasnią nam m.in.,jak z problemami aprowizacyjnymi radzili sobie Grecy, Persowi, żołnierze Aleksandra Macedońskiego, średniowieczni rycerze, wojska napoleońskie, powstańcy, ale i również co jadali jeńcy wojenni, żeglarze czy marynarze.
Książka jest naprawdę interesująca, a ciekawostki czy zaskakujące fakty, których oczywiście nie mogło zabraknąć, czasem aż przyprawiają o dreszcze.
Lektura skierowana jest przede wszystkim do czytelników, interesujących się historią.
Zważywszy na ilość wiedzy w niej zawartej, na pewno nie rozczarujecie się podczas czytania.
Książka przedstawia historię kuchni od starożytności, aż po czasy II wojny światowej.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW trakcie czytania dowiemy się, co warzono w wojskowych kotłach, co można było znaleźć w żołnierskich menażkach, a także czym popijano jedzenie.
Kolejne rozdziały wyjasnią nam m.in.,jak z problemami aprowizacyjnymi radzili sobie Grecy, Persowi, żołnierze Aleksandra Macedońskiego,...
Książka „Historia kuchni polowej” Andrzeja Fiedoruka składa się z kilkunastu rozdziałów. W pierwszym z nich przenosimy się wraz z autorem do starożytnej Grecji, do czasów kiedy nie istniał żaden system zaopatrywania wojska w żywność, a żołnierze zabierali mieszkańcom terenów, na których przebywali, co im się tylko podobało. Mamy okazje zerknąć do jadłospisu rzymskiego legionisty, odkrywamy sekret, który pozwalał greckim żołnierzom przetrwać dobę bez spożywania posiłku a także poznajemy tajniki diety Spartan.
Więcej na:
http://www.zapomnianabiblioteka.pl/2024/04/historia-kuchni-polowej.html
Książka „Historia kuchni polowej” Andrzeja Fiedoruka składa się z kilkunastu rozdziałów. W pierwszym z nich przenosimy się wraz z autorem do starożytnej Grecji, do czasów kiedy nie istniał żaden system zaopatrywania wojska w żywność, a żołnierze zabierali mieszkańcom terenów, na których przebywali, co im się tylko podobało. Mamy okazje zerknąć do jadłospisu rzymskiego...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to