Gotowanie dla geeków
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Tytuł oryginału:
- Cooking for Geeks 2nd edition
- Wydawnictwo:
- Helion
- Data wydania:
- 2019-10-02
- Data 1. wyd. pol.:
- 2011-01-01
- Liczba stron:
- 462
- Czas czytania
- 7 godz. 42 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788328349926
- Tłumacz:
- Arkadiusz Romanek
- Tagi:
- Gotowanie informatyka chemia
Dociekliwy geek w kuchni nie zadowoli się prostym odtwarzaniem gotowych przepisów z czyjegoś bloga. Będzie drążyć, zastanawiać się, popróbuje eksperymentów. Być może da się ponieść intuicji albo postara się uzyskać zaskakujące połączenie smaków i zapachów. Tak pojmowana kuchnia staje się miejscem niezwykłym, gdzie nauka harmonijnie łączy się ze sztuką, przyjemność ze zdrowiem, a poszczególne detale przepisu uzyskują specjalne znaczenie. Niezależnie od tego, czy chcesz zrobić proste naleśniki, czy przygotować wykwintne danie, które zachwyci gości, postaw na subtelne połączenie prawideł fizyki i chemii ze szczyptą artystycznej improwizacji!
Ta książka jest drugim, poszerzonym i uzupełnionym wydaniem przewodnika po kuchni dla geeków. Znajdziesz tu mnóstwo przydatnych informacji, inspiracji i zadziwiających ciekawostek. W każdym rozdziale znalazły się przepisy kulinarne, propozycje eksperymentów, a także informacje wprost od badaczy, naukowców i świetnych szefów kuchni. Dowiesz się, jakie procesy zachodzą w różnych temperaturach pieczenia i gotowania, jak zrobić idealne kruche ciasto i dlaczego warto postawić na sezonowość. Nie zabrakło wskazówek, dzięki którym będziesz gotować nie tylko pysznie, ale i zdrowo! Dzięki własnej ciekawości i chęci eksperymentowania oraz niewielkiej pomocy tej książki szybko odkryjesz, jak niezwykłym, fascynującym, magicznym i... nieodparcie przyjemnym miejscem jest Twoja kuchnia!
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Oceny
Książka na półkach
- 335
- 102
- 76
- 46
- 13
- 5
- 5
- 4
- 4
- 3
Cytaty
Prawo Parkinsona: praca rozszerza się tak, aby wypełnić czas dostępny na jej ukończenie.
Zwykła etykietka "zdrowego produktu" sprawiała, że dzieci oceniały smak gorzej. Większość z nas jest bowiem przekonana, że jeśli coś jest zd...
Rozwiń
OPINIE i DYSKUSJE
Absolutnie wyjątkowa, ale i naprawdę dość specyficzna. Dla tych, którzy chcą poznać chemię i fizykę "pod" gotowaniem...
Absolutnie wyjątkowa, ale i naprawdę dość specyficzna. Dla tych, którzy chcą poznać chemię i fizykę "pod" gotowaniem...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKuchnia pełna ciekawostek.
Kuchnia pełna ciekawostek.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNaukowe podejście do gotowania.
Naukowe podejście do gotowania.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJest to książka którą warto mieć. Mówi o gotowaniu z technicznego punktu widzenia. Odpowiada na większość pytań dlaczego coś w kuchni dzieje się tak a nie inaczej. Znajduje się w niej dużo praktyczniej wiedzy ale jest też opisane wiele eksperymentów gdzie dociekliwi szefowie kuchni po prostu chcieli sprawdzić co się stanie jak zrobią tak a nie inaczej.
Polecam ze względu na to że dzięki tej pozycji można spojrzeć na gotowanie na wiele nowych sposobów. W książce podane jest też dużo przydatnych stron do odwiedzenia oraz odnośników pomiędzy rozdziałami tak aby naprawdę dociekliwym ułatwić indywidualne eksperymenty.
Jest to książka którą warto mieć. Mówi o gotowaniu z technicznego punktu widzenia. Odpowiada na większość pytań dlaczego coś w kuchni dzieje się tak a nie inaczej. Znajduje się w niej dużo praktyczniej wiedzy ale jest też opisane wiele eksperymentów gdzie dociekliwi szefowie kuchni po prostu chcieli sprawdzić co się stanie jak zrobią tak a nie inaczej.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam ze względu na...
Chcesz się dowiedzieć dlaczego powidła z pigwy ciotki Zuzanny pasują do sera owczego i krakersów? Jesteś zainteresowany tym, jak prawidłowo przechowywać produkty, żeby nie psuły się zbyt szybko. Może chciałbyś wiedzieć jakie powinno być minimalistyczne wyposażenie kuchni i którą patelnię najlepiej wybrać. W książce znajdziesz odpowiedzi na tego typu pytania. Książka inspiruje do samodzielnego gotowania i eksperymentowania w kuchni. Uświadamia, że nawet spalony kotlet może nieść korzyści dla twojego kulinarnego doświadczenia. W książce przedstawione są godne uwagi wywiady z kucharzami, pasjonatami gotowania czy osobami naukowo zajmującymi się sztuką kulinarną. Książka jest dla geeków, więc nie zabrakło licznych odwołań do stron internetowych oferujących treści o tematyce gotowania. Autor pokazuje różne sztuczki na obchodzenie się z żywnością, ale tu małe rozczarowanie dla gospodyń, raczej nie będzie to dla was nowość. A na deser proponuję grejpfruty z solą.
Chcesz się dowiedzieć dlaczego powidła z pigwy ciotki Zuzanny pasują do sera owczego i krakersów? Jesteś zainteresowany tym, jak prawidłowo przechowywać produkty, żeby nie psuły się zbyt szybko. Może chciałbyś wiedzieć jakie powinno być minimalistyczne wyposażenie kuchni i którą patelnię najlepiej wybrać. W książce znajdziesz odpowiedzi na tego typu pytania. Książka...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRewelacja. Jedyna w swoim rodzaju. Dla dociekliwych ;)
Rewelacja. Jedyna w swoim rodzaju. Dla dociekliwych ;)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytam kawałkami, ale wydaje mi się, że z tych kawałków już uzbierała się całość, więc mogę podzielić się wrażeniami.
Jako "geek" (no, może "były geek") oraz osoba lubiąca gotować i jeść, jestem zachwycony. Nawet jeśli nie planuję robić sous-vide w zmywarce, ani hackować piekarnika by rozgrzał się do 400 stopni, to cieszę się, że ktoś to za mnie zrobił i może opowiedzieć czy się udało.
Polecam do domowej biblioteczki! To nie jest coś, co warto wypożyczyć i przejrzeć - warto raczej mieć gdzieś pod ręką, by móc w razie czego sprawdzić co Potter poleca zrobić jeśli chce się dobrze ubić pianę z białek, albo zachwycić gości pizzą.
Czytam kawałkami, ale wydaje mi się, że z tych kawałków już uzbierała się całość, więc mogę podzielić się wrażeniami.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJako "geek" (no, może "były geek") oraz osoba lubiąca gotować i jeść, jestem zachwycony. Nawet jeśli nie planuję robić sous-vide w zmywarce, ani hackować piekarnika by rozgrzał się do 400 stopni, to cieszę się, że ktoś to za mnie zrobił i może opowiedzieć...
Bardzo ciekawa pozycja ;)
Bardzo ciekawa pozycja ;)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka nie tylko dla komputerowych geeków. Lektura uświadamia wszystkim, że gotowanie jest przede wszystkim eksperymentem chemicznym z dodatkiem odrobiny fizyki.
Jeśli uważasz, że nie lubisz gotować bo to zbyt nudne zajęcie, a przepisy zbyt ograniczające, ta książka jest dla Ciebie. Dowiesz się tutaj dlaczego przepisy są tak zbudowane i dlaczego wychodzą tak jak wychodzą. Znajdziesz tu odpowiedzi na pytania, których inne książki kucharskie nawet nie stawiają.
Sporo tu wywiadów z ludźmi nauki i biznesu (między innymi Adam Savage z Pogromców Mitów),którzy opowiadają dlaczego gotują na swój sposób.
Przede wszystkim, książka nie składa się z listy przepisów jak tradycyjna książka kucharska. Jest to bardziej książka naukowa z dodatkiem pewnych smaczków (przepisów, wywiadów, wykresów). Ma swoją strukturę (bardzo sensowną) ale może być otwarta niemalże na każdej stronie i czytana wyrywkowo, zapewniając ciekawe informacje.
+ Idealna dla osób lubiących ustrukturyzowane podejście do tematu.
+ Serwuje wiedzę znaną niemalże tylko profesjonalnym szefom kuchni.
+ Niesztampowe ciekawostki dotyczące kuchni, składników, sposobów gotowania.
+ Naukowe podejście do tematu wyjaśniające bardzo wiele pytań “dlaczego?”
- Osoby nie będące geekami/pasjonatami nauki mogą mieć problem przeczytać od deski do deski ze względu na język (jednak nie przeszkadza to w odbiorze całokształtu)
Książka nie tylko dla komputerowych geeków. Lektura uświadamia wszystkim, że gotowanie jest przede wszystkim eksperymentem chemicznym z dodatkiem odrobiny fizyki.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeśli uważasz, że nie lubisz gotować bo to zbyt nudne zajęcie, a przepisy zbyt ograniczające, ta książka jest dla Ciebie. Dowiesz się tutaj dlaczego przepisy są tak zbudowane i dlaczego wychodzą tak jak wychodzą....
KApitalna, dla tych którzy chca poznac przełożenie procesów gotowania/ pieczenia/ doprawiania na chemiczno-fizyczne przemiany. Polecam dociekliwym i kucharzom oraz piekarzom, którzy wciąz nie moga osiągnąc 100% sukcesu. Serio - to przyspieszony kurs gastronomiczny.
KApitalna, dla tych którzy chca poznac przełożenie procesów gotowania/ pieczenia/ doprawiania na chemiczno-fizyczne przemiany. Polecam dociekliwym i kucharzom oraz piekarzom, którzy wciąz nie moga osiągnąc 100% sukcesu. Serio - to przyspieszony kurs gastronomiczny.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to