Co ci leży na sercu. Dieta w chorobach układu krążenia
- Kategoria:
- zdrowie, medycyna
- Seria:
- Zdrowe Zdrowie
- Wydawnictwo:
- Wydawnictwo M
- Data wydania:
- 2021-08-11
- Data 1. wyd. pol.:
- 2021-08-11
- Liczba stron:
- 256
- Czas czytania
- 4 godz. 16 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788380437708
- Tagi:
- zdrowie poradnik przepisy choroby serca dieta kuchnia zdrowe odżywianie
Choroby układu krążenia są zdecydowanie główną przyczyną zgonów w Polsce. Zatrważające jest to, że jeszcze w roku 1960 choroby sercowo-naczyniowe odpowiadały za mniej niż jedną czwartą (23,4%) wszystkich zgonów, a już w 1991 roku były przyczyną ponad połowy śmierci (52,7%)! Jak wypadamy na tle innych krajów? W skali światowej… dość blado. Według WHO w 2017 roku z powodu chorób układu krążenia zmarło 31% ludności na świecie, 85% tych zgonów spowodowanych było zawałem serca lub udarem. Choroby sercowo-naczyniowe to grupa chorób naczyń serca, mózgu i naczyń obwodowych. Do najczęstszych należą: nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, choroba niedokrwienna serca, zawał serca, udar mózgu, choroby naczyń mózgu, choroba wieńcowa, zakrzepica żył, arytmia.
Po tych dość smutnych, suchych faktach – promyk nadziei! Aż w 80% przypadków można zapobiec chorobom sercowo-naczyniowym!
Książka Ewy Trusewicz „Co Ci leży na sercu? Dieta w chorobach układu krążenia” nie jest kolejnym poradnikiem o tym, jak należy odżywiać się w miażdżycy. Dzięki niej zrozumiesz, co się dzieje w Twoim organizmie. Przekonasz się, dlaczego niektóre „złote rady” idą na skróty i mogą przynieść więcej szkody niż pożytku. Autorka, dietetyk kliniczny, zbiera w książce wiedzę medyczną opartą na faktach i dowodach, a nie na przypuszczeniach.
Na czym polega mit „złego” i „dobrego” cholesterolu? Czy smażenie mięsa jest rzeczywiście gorsze od pieczenia? Czy słusznie unikasz w diecie jajek i masła? Która dieta jest najlepsza dla „sercowców”? Czy dietą można wyregulować ciśnienie? To tylko kilka z ogromu zagadnień poruszanych w książce, która powinna stać się niezbędnikiem dla wszystkich narażonych i cierpiących na schorzenia układu krążenia.
Na czym polega mit „złego” i „dobrego” cholesterolu? Czy smażenie mięsa jest rzeczywiście gorsze od pieczenia? Czy słusznie unikasz w diecie jajek i masła? Która dieta jest najlepsza dla „sercowców”? Czy dietą można wyregulować ciśnienie? To tylko kilka z ogromu zagadnień poruszanych w książce, która powinna stać się niezbędnikiem dla wszystkich narażonych i cierpiących na schorzenia układu krążenia.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 11
- 10
- 3
- 1
- 1
- 1
Cytaty
Bądź pierwszy
Dodaj cytat z książki Co ci leży na sercu. Dieta w chorobach układu krążenia
Dodaj cytat
OPINIE i DYSKUSJE
Nastawiałam się na jeszcze jeden poradnik. A tu pierwsze ponad sto stron skrótowo ale bardzo fachowo i medycznie objaśnione zagadnienia (z powołaniem na obszerną literaturę). Jest tu i co szkodzi i w jaki sposób, jakie są normy jakie są środki zaradcze, jakie zalecenia najlepiej wdrożyć by wymknąć się zgubnym statystykom. Nie spodziewałam się że w tak skromnej objętości znajdzie się tak dużo medycznej i dietetycznej treści. Drugie ponad sto stron to przepisy, bardzo przyjemnie ilustrowane, ale ostatnio wydawane książki kucharskie przyzwyczaiły nas do wysokiej jakości strony wizualnej także ta część zależy od tego co kto lubi. Można wybrać coś dla siebie.
Nastawiałam się na jeszcze jeden poradnik. A tu pierwsze ponad sto stron skrótowo ale bardzo fachowo i medycznie objaśnione zagadnienia (z powołaniem na obszerną literaturę). Jest tu i co szkodzi i w jaki sposób, jakie są normy jakie są środki zaradcze, jakie zalecenia najlepiej wdrożyć by wymknąć się zgubnym statystykom. Nie spodziewałam się że w tak skromnej objętości...
więcej Pokaż mimo toE. Trusiewicz “Co Ci leży na sercu”
Autorka książki jest dietetykiem z dość sporym doświadczeniem tematycznym. Interesuje się chorobami autoimmunologicznymi oraz leczeniem otyłości. Publikuje zarówno w czasopismach specjalistycznych jak i udziela się w mediach społecznościowych czy telewizji, prowadzi również własnego bloga. Zgodnie z opisem nie jest to kolejny poradnik co należy spożywać mając miażdżycę czy inne “sercowe” choroby. Książka pozwala zrozumieć jakie procesy dzieją się w naszym organizmie. Są to informacje, wiedza medyczna oparta na badaniach (dowody i fakty) a nie zwykłe przypuszczenia czy domysły. Na pierwszy rzut oka uwagę przyciąga okładka, jest dość wyrazista kolorystycznie ale również przekazuję za pomocą grafiki istotne informacje. Na pierwszym planie znajduję się serce, obok stoi lekarz, który bada organ. Nieopodal leżą produkty spożywcze, które ewidentnie “leżą” sercu!
Bardzo fajnym elementem książki według mnie jest duża ilość wykresów, danych ilościowych, które działają na wyobraźnie. Dane dotyczą np. najczęstszej przyczyny zgonów w Polsce czy przedziałów dotyczących klasyfikacji ciśnienia tętniczego. Książka zawiera bardzo dużo szczegółowych informacji odnośnie funkcjonowania ludzkiego organizmu z biologicznego punktu widzenia. Mnóstwo jest ciekawych rad co należy spożywać przy konkretnych problemach czy schorzeniach.(dostępne są informacje na temat produktów bogatych w różne potrzebne pierwiastki takie jak magnez czy potas). Autorka w bezwzględny sposób rozprawia się z często rozpowszechnionymi mitami odnośnie cholesterolu, picia kawy czy spożycia tłuszczów. Przedkłada najnowsze badania, które obalają mity m.in. o nadciśnieniu i miażdżycy. Jest również rozdział odnośnie podziału tłuszczów oraz przydatne pytania wraz z odpowiedziami - wyjaśnienia na temat diet niskotłuszczowych, spożycia jajek, masła czy na jakim najlepiej oleju należy smażyć potrawy. Sporo informacji znajdziemy również na temat cholesterolu, czy faktycznie jest on taki straszny, jak myśli większość konsumentów? Kolejnym ciekawym zagadnieniem, które autorka umieściła w książce jest temat związany z tym, co powinno się znaleźć na naszym talerzu, mowa tu o produktach, które mają dobroczynny wpływ na Nasz układ krwionośny i są bardzo zdrowe same w sobie.
Dość dużym minusem tej pozycji jest fakt, iż połowę książki stanowią przepisy kulinarne co moim zdaniem jest trochę zapychaczem i nie powinno to stanowić aż tyle objętości książki. Zwłaszcza, że gdy na jednej stronie znajduję się przepis to tuż obok jest zdjęcie potrawy. Co istotne w tej części? Ukazane przepisy potraw zawierają informacje o ilości składników odżywczych w przygotowanych porcjach. Niby to już standard w takich książek, ale myślę, że taka informacja zasługuje na wzmiankę. Przepisy co prawda ciekawe (jest podział na dania śniadaniowe, przekąski, zupy, obiady i kolacje) ale w takiej książce liczyłem na większą część wiedzy merytorycznej, dużo potwierdzonych i ciekawych informacji na temat zdrowia, diet itd.
Podsumowując, pierwsza część książki bardzo na plus - ciekawa, merytoryczna wiedza przekazana w jasny i zrozumiały sposób (są przydatne rysunki, aby łatwiej można było zrozumieć przekazywaną wiedzę). Autorka bazuję na ogólnoświatowych badaniach i sporo jest najnowszej wiedzy z poruszanych w książce dziedzin (sporo przypisów i obszerna bibliografia). Druga część (ta z przepisami) o wiele gorsza, może dlatego, że nie jestem fanem książek kucharskich. Może zmieniłbym zdanie gdybym wypróbował w kuchni te przedstawione przepisy? Biorąc pod uwagę jakość wydania - super, solidny papier, dużo kolorowych grafik, nie ma literówek i błędów.
Książkę otrzymałem dzięki Stowarzyszeniu Sztukater, za co dziękuję.
E. Trusiewicz “Co Ci leży na sercu”
więcej Pokaż mimo toAutorka książki jest dietetykiem z dość sporym doświadczeniem tematycznym. Interesuje się chorobami autoimmunologicznymi oraz leczeniem otyłości. Publikuje zarówno w czasopismach specjalistycznych jak i udziela się w mediach społecznościowych czy telewizji, prowadzi również własnego bloga. Zgodnie z opisem nie jest to kolejny poradnik co...
Świetna książka porządkująca wiedzę o żywieniu w chorobach serca i obalająca niejednokrotnie bardzo szkodliwe mity krążące w Internecie. Warta uwagi wszystkich sercowców i miażdżycowców.
Świetna książka porządkująca wiedzę o żywieniu w chorobach serca i obalająca niejednokrotnie bardzo szkodliwe mity krążące w Internecie. Warta uwagi wszystkich sercowców i miażdżycowców.
Pokaż mimo to